A kánikula miatt megnőtt a vízfogyasztás, de komoly fennakadás nem volt a vízszolgáltatásban az udvarhelyszéki településeken. Amennyiben ez mégis előfordul, a tűzoltóságok tartálykocsikkal szállítanak vizet a lakosságnak. Noha a vízellátás folyamatos, több községben is szükség van a vízvezetékrendszer bővítésére.
A polgármesteri hivataloknak jelenteniük kell a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál, ha a településen gondok adódnak a vízszolgáltatással. „Ha szükségük van segítségre, jelezniük kell" – közölte Adrian Pănescu. A prefektusi hivatal szóvivője elmondta, ilyen esetben, a törvény értelmében a tűzoltóságnak kell vizet biztosítania a háztartások számára, illetve az állatok itatására.
„Idén még nem kaptunk ilyen jelentést. Az elmúlt években a nagyobb szárazságok idején Homoródszentmártonból jelezték, hogy a község egy részében nehézkes a vízellátás, de idén onnan sem kaptunk ilyen jelzést" – tájékoztatott Pănescu. Bővíteni kell Vannak időszakok, amikor nem elég a vízhozam, ezért az Ilona-völgyéből, 7–8 kilométeres távolságból vezetnénk el a vizet – vázolta a település vízellátási problémáját Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere. A vezetékesvíz-hálózat bővítése hozhat tartós megoldást a gondra, így a község európai uniós pénzre pályázott a beruházás finanszírozása érdekében, bízva a kedvező elbírálásban. Még aszálykor sincs gond Kisebb, elszigetelt meghibásodások néha előfordulnak, de általában még az aszályos években sem fordult elő, hogy a vezetékesvíz-hálózatból elfogyott volna a víz – mondta el megkeresésünkre Nagy Attila, Zetelaka polgármestere. A településvezető szerint az utóbbi két-három év csapadékban bőséges időszak volt, az azt megelőző három év volt aszályos. Akkor több olyan forrás is kiapadt a községben, amely azelőtt sosem száradt ki, sokan akkor csatlakoztak rá a vezetékesvíz-hálózatra Zetelakán – tájékoztatott a polgármester, hozzáfűzve, hogy a rendszer vízhozama elegendő a lakosság ellátására. Nem kertlocsolásra méretezték „Azt tudni kell, hogy amikor a vízellátási rendszereket kiépítették, azokat a közkutakra méretezték, nem magánházas fogyasztásra. Tehát kisebb volt a csövek átmérője" – számolt be a vidéki települések vízellátásának korlátairól Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Hasonló okok miatt Székelyszenttamáson akadozott a vízellátás két-három éve, de kicseréltek egy vezetékszakaszt, és megoldódott a gond – magyarázta. Homoródszentmártonban és általában az egész Homoród mentén a vízforrások hiánya okozza a legfőbb gondot. A kutak többségének sós a vize, lényegében a patak az egyetlen forrás, amiből táplálni lehet a vezetékesvíz-hálózatot. Egyébként nem jellemző, hogy probléma lenne a vízszolgáltatással, az elmúlt években nagyobb kiesések sem voltak azokon a településeken, ahol a Harvíz a szolgáltató. Kisebb meghibásodások előfordulnak, mint ahogy az múlt hét végén Zetelakán történt: egy autóbusznyi turista maradt víz nélkül az egyik panzióban, de a szolgáltató tartálykocsival pótolta a hiányt. A Harvíz egyébként fejlesztéseket is tervez: a Máréfalvát és Fenyédet is ellátó ivói rendszeren vízműbővítést végeznének – számolt be a tervekről a vezérigazgató.

https://szekelyhon.ro/aktualis/a-kanikula-idejen-sem-volt-gond-a-vizellatassal-udvarhelyszeken