Több mint két évig tartó, a lakók türelmét próbára tevő munkálatok, ásás, hálózatépítés és helyreállítás után készültek el közel egy éve Csíkszereda zsögödi, zsögödfürdői részén, valamint Csíkszentléleken, Fitódban, illetve Csicsóban jelentős európai uniós támogatással új szennyvízhálózatok, illetve bővítések. A rendszer működik, de egyelőre igen kevesen használják.

A regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt.-től kapott adatok alapján Csíkszereda zsögödi városrészében a 406 vízfogyasztóból 29-en, Zsögödfürdőn 49-ből 5 személy kérte a szennyvízhálózatra való csatlakozást. Kissé jobb a helyzet Csíkszentléleken, ahol a 166 fogyasztó 19 százaléka, 32 igényelte ugyanezt, Fitódban viszont 174-ből mindössze 5. A legkisebb az érdeklődés Csíkcsicsóban, ahol a 763 lehetséges ügyfél alig 1,7 százaléka, 13 személy jelentette be igényét a rendszer használatára.

Mint minden új rendszernek, ezeknek is voltak az elején – a kivitelezési munkálatok befejezése után – apróbb gondjaik, amelyeket az átvetéli jegyzőkönyv mellékleteként leltárba vettek, és az építők az erre szánt 3 hónap alatt megoldottak – tudtuk meg Bogáti Csabától. A Harvíz Rt. vezérigazgatója azt is közölte, a jótállási időszakban jelentkező meghibásodásokat az építő cégek kijavítottak, és folyamatosan javítják. „Jelen helyzetben a rendszereknek nincsenek aggodalomra okot adó kivitelezési gondjaik" – értékelt.

Az említett települések szennyvize a csíkszeredai szennyvízkezelő állomásra jut, ebből kifolyólag technikailag nincs egy optimális rácsatlakozási küszöbszám, a szennyvíz mennyisége az üzembiztonság szempontjából nem lényeges – részletezte az illetékes. Hozzátette, gazdasági megközelítésből egyértelműen a 90-100 százalékos rácsatlakozás lenne a legmegfelelőbb. Ugyanakkor a számítások szerint az üzemkepésség reális felmérése szempontjából a fogyasztók mintegy 50-60 százalékának kellene használnia a rendszert.

CsíkiHírlap: Kovács Attila, 2016 október 27