Kedves ügyfelek, tájékoztatjuk önöket, hogy az oldal fejlesztés alatt áll.
Előfordulhat, hogy egyes funkciók nem működnek megfelelőképpen.
Hamarosan elérhető lesz az új weblap.
 
Köszönjük megértésüket!

Szokatlan számlázási rendszer a Harvíznél

 

A korábbitól eltérő módon számláz Székelyudvarhelyen a vízszolgáltató: a szolgáltatást április elejétől a Harvíz Rt. végzi, számláikat pedig kéthavonta juttatják el a magánházakhoz. A díjszabás is módosult, ám a részletekről ismételten azért nem tájékoztatták az udvarhelyieket, mivel az árak egységesek minden olyan településen, ahol a Harvíz Rt. jelen van.

 

Olvasónk fordult panasszal lapunkhoz: az első Harvíz Rt. által kiállított számlán ugyanis kéthavi fogyasztás szerepel, ráadásul a vízdíj is drágult. Erről pedig a lakosság semmiféle tájékoztatást nem kapott – mondta. Hogy ne legyen sok a papír A csíkszeredai cég egyébként mindig is másként számlázott a vidéki és városi fogyasztók esetében – mondta el lapunknak a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Bogáti Csaba kifejtette, városokon a magánházakban lakók kéthavonta, vidéken pedig háromhavonta kapnak számlát, illetve városon a tömbházaknál a lakószövetségek havonta függesztik ki a kifizetendő összegek listáját. „Elsősorban a papíron és a kézbesítési díjon spórolunk így, de ez nem zárja ki a részletfizetés lehetőségét: amennyiben valaki anyagi nehézségekkel küzd, megteheti, hogy a kéthavi számlának a számla kézbesítése után csak a felét fizeti ki, majd a következő hónapban törleszt" – magyarázta az illetékes. A cég számításai szerint egyébként a magánházaknál átlagban évente hatvan köbméter vizet fogyasztanak, ez havonta öt köbmétert jelent. 

 

„A vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés díja köbméterenként körülbelül 7 lej, tehát ez havonta mintegy 35 lejes kifizetendő összeget jelent, így ekkora értéknél költséghatékonyabb, ha csak kéthavonta küldjük a számlát" – matematikázott Bogáti Csaba. Egységes díjszabás: hol olcsóbb, hol drágább A változásokról azért nem tájékoztattak egyenként minden fogyasztót, mert azt Székelyudvarhely polgármesteri hivatala kiközölte az átálláskor. „Cégünk díjszabása mindenhol egységes, Parajdtól Csíkszentdomokosig, ezt a Harvíz Rt. honlapján meg lehet tekinteni. Az egyes településeken az árak módosulásáról pedig nem láttuk értelmét külön tájékoztatni, hisz az nem egységes: Parajdon például egy lejjel csökkent a szolgáltatás ára, míg Udvarhelyen körülbelül 60 banival növekedett" – sorolta a vezérigazgató. Fontos tudnivalók A Harvíz Rt. április eleje óta szolgáltat Székelyudvarhelyen: a cég minden olyan létesítményt átvett az Aqua Nova Hargita Kft.-től, amely a vízszolgáltatást és szennyvíztisztítást szolgálja, ez magában foglalja a vízművet, a hálózatokat, a szennyvíztisztító telepet. A vízvezeték- és szennyvízelvezető rendszer karbantartását is az új szolgáltató végzi, míg a vízóraolvasást továbbra is az a külsős cég, amelyet a feladattal korábban megbíztak. Minden operatív, üzemeltetési munkát, mint például a vízmű és a szennyvíztelep üzemeltetése, illetve a hálózati meghibásodások kijavítását a Harvíz székelyudvarhelyi munkapontjának személyzete végzi. A korábbi szolgáltatónak a fogyasztók által már ismert elérhetőségét megtartotta a Harvíz: a hibabejelentést az állandó diszpécserszolgálat 0266–216 028-as telefonszámán lehet megtenni. A cég Facebook-oldalán időben értesítik a lakosságot minden olyan vízelzárásról, amit javítási munkálatok tesznek szükségessé, illetve az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos közérdekű információkat is itt teszik közzé. A cég udvarhelyi székhelye a Haáz Rezső utca 4. szám alatt van.

 

Forrás: Kovács Eszter • 2018. július 12., Udvarhelyi Híradó

A Csíkszeredai HARVÍZ R.T. értesíti a Tisztelt Fogyasztókat, hogy 2019 január elsejétől a víz, illetve szennyvízszolgáltatás ÁFÁ-s díjszabásai nem változnak.

·         Ivóvíz: 3,61 lej/ köbméter

·         Szennyvízelvezetés és tisztítás: 3,09 lej/ köbméter

Mivel 2019 január 1-től az Adótörvénykönyv 175/2018 – as Törvény általi módosítása nyomán a szennyvízszolgáltatás ÁFÁ-ja 19%-ról 9%-ra mérséklődött a jogi személyek számára az ÁFA nélküli egységár 2,60 lejről 2,835 lejre emelkedik a ”HARGITA VÍZ” EGYESÜLET 18/2018 –as Határozata alapján.

Az ÁFA módosítása végett 2018 december 31 – i dátummal minden szennyvízhálózattal rendelkező helység számára kiállítjuk az addigi, havi átlag alapján megállapított fogyasztásokra vonatkozó számlát. Ezen számlák kifizetési határideje 2019 február 4 – lesz.

Köszönjük a megértésüket.

Tisztelettel,

HARVIZ R.T.

Április elseje óta már a Harvíz Rt. a vízszolgáltató Székelyudvarhelyen. Az átállás zökkenőmentes volt, az új céggel megkötendő szerződés módozatairól szóló értesítőt pedig a számlákkal együtt kapja meg a mintegy 4500 fogyasztó.

 

A kezdeti nehézségek ellenére most már jó az együttműködés az Aqua Nova Hargita Kft.-vel – közölte megkeresésünkre a csíkszeredai székhelyű Harvíz Rt. sajtóosztálya. „Az átvétel hosszas folyamat, de eddig zökkenőmentesen zajlott. Mindenki végezte saját megszokott munkáját, a rá bízott feladatokat, akárcsak eddig. Az április 1-jei átállás lényegében a fogyasztót nem befolyásolja, minden feltétel változatlan marad, a kollégák elérhetőségei is ugyanazok, mint eddig, sőt most folyamatban van, hogy minden munkatársunknak legyen szolgálati telefonja – tették hozzá. A vízszolgáltató vállalat székelyudvarhelyi munkapontjának vezetőjétől, Izsák Attila Leventétől megtudtuk, a Harvíz Rt. minden olyan létesítményt átvett az Aqua Nova Hargita Kft.-től, amely a vízszolgáltatást és szennyvíztisztítást szolgálja: ez magában foglalja a vízművet, a hálózatokat, a szennyvíztisztító telepet.

 

A vízvezeték- és szennyvíz-elvezető rendszer karbantartását is az új szolgáltató végzi, míg a vízóraolvasást továbbra is az a külsős cég, amelyet a feladattal korábban megbíztak. Ötvennégy munkatárs, és több létesítmény Az átvételkor ötvenkét alkalmazott került át a Harvízhez, további két munkatárs alkalmazása pedig a hónap folyamán fog megtörténni. Minden operatív, üzemeltetési munkát, mint például a vízmű és a szennyvíztelep üzemeltetése, illetve a hálózati meghibásodások kijavítását a Harvíz székelyudvarhelyi munkapontjának személyzete végzi. Csak az irodai munka egy részét végezzük Csíkszeredából – tudtuk meg a helyi munkapont vezetőjétől. A váltásról egyébként írásban is tájékoztatták a fogyasztókat: az Aqua Nova Hargita Kft. utolsó számláival együtt átiratot kézbesítettek a lakosságnak, amelyben tájékoztatták őket a további teendőkről, valamint az új szolgáltatóval megkötendő szerződés feltételeiről és módozatáról. Április 20-ától mehetnek a fogyasztók a szolgáltató székhelyére megkötni a szerződést – tájékoztatott a cég sajtóirodája. 

Kevés változást hozott a váltás A Harvíz szolgáltatási területén egységesek az árak, vagyis a víz köbméterenkénti ára 3,31 lej plusz áfa, illetve a szennyvíztisztításé 2,60 plusz áfa, ez a díjszabás április 1-jétől Székelyudvarhelyen is érvényes. A korábbi szolgáltatónak a fogyasztók által már ismert elérhetőségét megtartotta a Harvíz: a hibabejelentést az állandó diszpécserszolgálat 0266-216 028-as telefonszámán lehet megtenni. A cég Facebook-oldalán időben értesítik a lakosságot minden olyan vízelzárásról, amit javítási munkálatok tesznek szükségessé, illetve a víz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos közérdekű információkat is itt teszik közzé. A cég udvarhelyi székhelye a Haáz Rezső utca 4. szám alatt van.

 

Az előzményekről Udvarhely önkormányzati képviselő-testülete tavaly decemberben döntött úgy, hogy búcsút mond a debreceni székhelyű Aqua Nova Hargita Kft.-nek, és a város csatlakozott a Harvíz Rt.-t fenntartó Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesülethez. A korábbi vízszolgáltatótól azért kellett megválni, mert egy 2016-os törvénymódosítás arról rendelkezik, hogy a közszolgáltatásokat nem lehet a város által bejegyzett cégeken keresztül alvállalkozóktól igénybe venni. A társuláshoz való csatlakozás által lehetőség nyílik arra, hogy egy 15–20 millió euró értékű beruházást végezzenek el Székelyudvarhelyen. Ez a hálózatfelújításon túl a derítőállomás további modernizálását is magában foglalná. Néhány héttel ezelőtt, a szerződésaláírás alkalmával az is elhangzott, hogy a cég Bukarestben és Marosvásárhelyen tárgyalásokat folytat arról, hogy ne a Nagy-Küküllőből táplálják a székelyudvarhelyi vízműrendszert, hanem – a csíki térséghez hasonlóan – egy vízgyűjtő tóból, amely ez esetben a zeteváraljai víztározó lenne.

 

Kovács Eszter, Udvarhelyi Híradó, 

 https://szekelyhon.ro/aktualis/atvette-a-szolgaltatast-szekelyudvarhelyen-a-harviz-rt)

1. oldal / 23