Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Harghita", derulat de operatorul regional de apă şi canalizare Harvíz, în valoare de aproximativ 284 milioane de lei, realizat cu finanţare europeană, a fost finalizat.
În cadrul acestui proiect POS Mediu au fost efectuate lucrări în peste 35 de localităţi din judeţ. Din valoarea totală a proiectului, aproape 79 la sută au fost asiguraţi din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, restul fiind puşi la dispoziţie de Guvernul României, dar şi din contribuţia autorităţilor locale implicate în proiect şi a operatorului regional.
Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Hargita Víz, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul s-a finalizat cu succes atât din punct de vedere fizic, în teren, cât şi financiar, întrucât creditul bancar contractat de operatorul regional pentru co-finanţare a fost restituit în totalitate, înainte de expirarea termenului.
În cadrul proiectului, la categoria lucrări pentru apă, s-a reabilitat reţeaua de apă din Vlăhiţa, s-a reabilitat şi extins staţia de tratare a apei în Vlăhiţa şi Frumoasa, s-au realizat cinci staţii de clorinare, s-au reabilitat şi extins 11 rezervoare noi de depozitare a apei, s-au reabilitat ori s-au extins 130 de kilometri de reţea şi s-au construit aproape 9.500 de branşamente.
La categoria „apă uzată", s-a extins staţia de epurare din Mădăraş şi Vlăhiţa, s-au reabilitat şi extins 40 de staţii de pompare, s-au reabilitat sau extins 108 kilometri de reţea şi s-au construit aproape 10.000 de racorduri.
Directorul Harvíz, Bogati Csaba, a afirmat faptul că toate sistemele realizate în cadrul proiectului sunt funcţionale şi nu au fost făcute „pentru a îngropa banii în pământ, cum de foarte multe ori s-a întâmplat".
La rândul său, preşedintele Consiliului de administraţie al Harvíz, Kassay János, şi-a exprimat bucuria că acest „megaproiect" s-a finalizat, dar a susţinut că „este esenţial ca comunităţile locale să înţeleagă că trebuie să se racordeze la aceste reţele, fiindcă altfel banii sunt îngropaţi în pământ".
Consilierul local Fülöp Árpád, din Miercurea-Ciuc, a spus şi el că aşteaptă ca şi primarii din zonă să depună eforturi să îi convingă pe cetăţeni să se racordeze la serviciile de canalizare, pentru ca apa din pânza freatică să aibă o calitate corespunzătoare. „Ştim foarte bine că în Ciucul de Sus foarte multe fântâni proprii nu sunt utilizabile şi fiecare primar trebuie să depună eforturi ca să convingă cetăţenii să se conecteze, pentru că la reţeaua de apă imediat se conectează, dar la serviciile de canalizare nu, pentru că e mai ieftin să nu plătească pentru a se conecta", a spus Fülöp Árpád.
Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Hargita Víz a anunţat că se lucrează deja la un nou proiect care va viza extinderea sistemelor de apă şi canalizare în opt localităţi, respectiv Miercurea-Ciuc, Ciucsângeorgiu, Plăieşii de Jos, Sânmartin, Zetea, Sândominic, Sânsimion, Leliceni, dar şi eficientizarea şi optimizarea sistemului gestionat de Harvíz. Valoarea acestui nou proiect se ridică la aproximativ 200 milioane de lei, tot cu finanţare din fonduri europene.
Sursa: 1 Septembrie 2017, Informatia Harghitei, Lia Matei

Un important proiect de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Harghita, derulat de operatorul regional de apă şi canalizare, a fost finalizat, cu finanţare din fonduri europene, iar un nou proiect ce vizează eficientizarea sistemului se află în pregătire.

Proiectul POS Mediu, derulat de operatorul regional de apă şi canalizare Harviz, a cuprins lucrări de branşamente şi racorduri în peste 35 de localităţi din judeţ şi a avut ca scop atât reabilitarea reţelelor de apă, cât şi a canalizării.

În cadrul proiectului, la categoria lucrări pentru apă, s-a reabilitat reţeaua de apă din Vlăhiţa, s-a reabilitat şi extins staţia de tratate a apei în Vlăhiţa şi Frumoasa, s-au realizat cinci staţii de clorinare, s-au reabilitat şi extins 11 rezervoare noi de depozitare a apei, s-au reabilitat ori s-au extins 130 de kilometri de reţea şi s-au construit aproape 9.500 de branşamente.

La categoria 'apă uzată', s-a extins staţia de epurare din Mădăraş şi Vlăhiţa, s-au reabilitat şi extins 40 de staţii de pompare, s-au reabilitat sau extins 108 kilometri de reţea şi s-au construit aproape 10.000 de racorduri.

Valoarea totală a proiectului a fost de circa 284 de milioane de lei, din care aproape 79 la sută au asiguraţi din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, restul fiind puşi la dispoziţie de Guvernul României, dar şi din contribuţia autorităţilor locale implicate în proiect şi a operatorului regional

Preşedintele Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Viz, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat că proiectul s-a finalizat cu succes atât din punct de vedere fizic, în teren, cât şi financiar, întrucât creditul bancar contractat de operatorul regional pentru cofinanţare a fost restituit în totalitate, înainte de expirarea termenului.

De asemenea, directorul Harviz, Bogati Csaba, a punctat faptul că toate sistemele realizate în cadrul proiectului sunt funcţionale şi nu au fost făcute 'pentru a îngropa banii în pământ, cum de foarte multe ori s-a întâmplat' şi a adăugat că în viitor, această investiţie va avea efecte benefice şi în ceea ce priveşte calitatea apei râului Olt, aflat în zona în care s-a derulat proiectul.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Harviz, Kassay Janos, şi-a exprimat bucuria că acest 'megaproiect' s-a finalizat, dar a susţinut că 'este esenţial ca comunităţile locale să înţeleagă că trebuie să se racordeze la aceste reţele, fiindcă altfel banii sunt îngropaţi în pământ'. Şi consilierul local Fulop Arpad, din Miercurea Ciuc, a spus că aşteaptă ca şi primarii din zonă să depună eforturi să îi convingă pe cetăţeni să se racordeze la serviciile de canalizare, pentru ca apa din pânza freatică să aibă o calitate corespunzătoare.

"Ştim foarte bine că în Ciucul de Sus foarte multe fântâni proprii nu sunt utilizabile şi fiecare primar trebuie să depună eforturi ca să convingă cetăţenii să se conecteze, pentru că la reţeaua de apă imediat se conectează, dar la serviciile de canalizare nu, pentru că e mai ieftin să nu plătească pentru a se conecta', a spus Fulop Arpad.

În cadrul conferinţei de presă, primarul Raduly Robert a anunţat că se lucrează deja la un nou proiect, finanţat din fonduri europene, care va avea o valoare de aproximativ 200 milioane de lei şi care va viza extinderea sistemelor de apă şi canalizare în opt localităţi, respectiv Miercurea Ciuc, Ciucsângeorgiu, Plăieşii de Jos, Sânmartin, Zetea, Sândominic, Sânsimion, Leliceni, dar şi eficientizarea şi optimizarea sistemului gestionat de Harviz.

Sursa: Ziar Harghita, Viorela Gherasim

Unul dintre cele mai mari proiecte cu finanţare europeană (prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS Mediu) accesate în judeţul Harghita este gestionat de HarVíz şi presupune reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare şi de apă potabilă din oraşele Miercurea-Ciuc (inclusiv Şoimeni, Leliceni) şi Vlăhiţa, dar şi în localităţile Ciceu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti, Sândominic. Nu vom scrie despre datele acestui proiect, fiindu-vă cunoscute din numerele ziarului nostru apărute în ultimii ani. Vă spunem, însă, că în această săptămână, membri ai HarVíz, ai antreprenorilor care vor executa lucrările şi primari din localităţile participante în proiect s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe – a treia – de progres a proiectului. În cadrul şedinţei s-a prezentat stadiul proiectului şi au fost dezbătute problemele, tehnice ori instituţionale, care au apărut în derularea acestuia.
La finalul şedinţei, Moldován-Reinitz József, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP), spunea că proiectul avansează, iar la mijlocul acestei luni vor demara şi lucrările. „Proiectul avansează. Achiziţiile publice merg mai greoi, în schimb, unde am semnat contractele de lucrări, lucrurile intră în făgaşul normal şi antreprenorii pot să înceapă lucrările în timpul preconizat. Nu văd nici un impediment ca lucrările să nu pornească la mijlocul lunii iulie, respectiv la începutul lui august".
Totuşi, în derularea proiectului sunt şi câteva probleme care au apărut în localităţi din Ciucul de Sus şi în oraşul Vlăhiţa. Aceste probleme s-au ivit acolo unde au fost începute lucrări prin OG nr. 7 din 2006 şi care n-au fost terminate din cauza sistării finanţării. „În Vlăhiţa – spunea Moldován-Reinitz József – este mai grav, din cauza faptului că staţia de epurare care era prevăzută pentru modernizare şi extindere prin finanţarea pe OG nu s-a finalizat şi acea staţie trebuie să o extindem mai departe prin POS Mediu. Având în vedere că cele două lucrări ar trebui să se desfăşoare succesiv, în momentul de faţă există riscul ca ele să se aglomereze în timp (şi în spaţiu). Inginereşte vorbind, nu este o problemă atât de gravă, pentru că este vorba de abia 10% din lucrările neterminate, dar este mai mult problema autorizării acestor lucrări neterminate şi începerea celorlalte din POS, pentru că se pun probleme de finanţare, de dublă finanţare, iar primarul din Vlăhiţa se raportează, inclusiv, la Curtea de Conturi, căci sigur va fi verificat".
Numai în Miercurea-Ciuc, lucrările, preconizate să înceapă în această lună, vizează extinderea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime de peste 2 km – din care 1,5 km se vor construi până la rezervorul nou din Dealul Şumuleu – şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime ce însumează peste 3 km. În privinţa canalizării, se va crea o reţea nouă de peste 11 km, aproape 5 km de conducte noi de refulare, se va reabilita aproape 1 km din colectorul principal, se vor construi 10 noi staţii de pompare de apă uzată şi una existentă se va reabilita.


Sursa: Informația Harghitei

Redactat de: Liviu Câmpean, 05.07.2013

Operatorul regional Harvíz SA și Departamentul de Bioinginerie al Universității Sapientia, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei organizează concurs de studiu de caz pe tema : Apă și Energie.
Sarcina participanților este de a elabora și prezenta o soluție cu eficiență energetică a studiului de caz.

 

A viz vilagnapja ro

                                                    Până la 10 martie aşteptăm registarea participanţilor

Desfășurarea concursului :
10 Martie: Înregistrarea participanților, preluarea studiului de caz
17 Martie.: Ziua Porților deschise la sediul Harvíz SA, posibilitatea de a pune întrebări
24 Martie.: Prezentarea soluțiilor.

Termen de înscriere: 10.03.2014.
Întrebări la numărul de telefon: 074442069 sau la adresa de e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.harviz.ro

În această săptămână, Operatorul Regional de Apă şi Canalizare Harviz a semnat al treilea contract dintr-o serie totală de 8 care vizează investiţii de tratare, distribuire a apei potabile, colectarea şi epurarea apelor uzate în 5 aglomerări din judeţ – Miercurea-Ciuc, Siculeni-Ciceu, Mădăraş, Sândominic şi Vlăhiţa. Până acum, Harviz avea semnate contractele pentru două proiecte – lucrări la sursele de apă şi staţii de tratare ale municipiului Miercurea-Ciuc (valoarea proiectului este de peste 43 de milioane de lei, semnat pe 7 iunie, cu o durată de execuţie de 18 luni), respectiv reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată din Vlăhiţa (proiect semnat pe 23 mai, în valoare de peste 7 milioane de lei, cu o durată de execuţie de 18 luni).
Semnarea celui de al treilea contract – Reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră din localităţile Miercurea-Ciuc, Păuleni-Ciuc (Şoimeni), Leliceni (Fitod) – a avut loc într-un cadru festiv, la care au participat directorul Harviz, ing. Zólya László, şeful UIP Harviz, ing. Moldován József, preşedintele Consiliului de administraţie al societăţii ACI din Cluj-Napoca, firmă care a câştigat contractul de executare a lucrărilor, Ioan Aşchilean, precum şi alţi reprezentanţi ai firmei clujene.
Ioan Aşchilean spunea, cu ocazia semnării contractului, că va fi o lucrare complexă, care presupune inclusiv întreruperi de apă şi a circulaţiei, dar experienţa acumulată în urma lucrărilor similare din Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii va fi utilă ca totul să iasă bine şi neplăcerile cauzate locuitorilor să fie cât mai mici. De asemenea, acesta mai spunea că se va colabora şi cu Primăria municipiului, ţinându-se cont de programul de reabilitare a străzilor.
Firma ACI a mai avut lucrări în Miercurea-Ciuc, cea mai cunoscută dintre acestea fiind construirea bazinului de înot.

Date despre contract
Contractul semnat în această săptămână are o durată de execuţie de 21 de luni şi o valoare de peste 22,388 milioane de lei, fonduri care se vor distribui astfel: 12,982 milioane pentru lucrările din Miercurea-Ciuc; 8,075 milioane de lei pentru cele din Leliceni (satul Fitod); 1,322 milioane pentru lucrările ce se vor executa în satul Şimoneşti, din comuna Păuleni-Ciuc.
Contribuția proprie a localităților este de: 239.616 lei – Miercurea-Ciuc; 149.000 lei – Leliceni; 24.588 lei – Păuleni-Ciuc. Aceste contribuţii ale consiliilor locale reprezintă doar 1,8% din valoarea contractul, restul fiind asigurat din: fonduri europene, prin POS Mediu (77,7%); fonduri guvernamentale (12,9%) şi contribuţia proprie a Harviz (7,6%).
Această contribuţie proprie a Harviz-ului nu va rămâne fără impact asupra consumatorilor, Operatorul luându-şi obligaţia să majoreze serviciile, până în 2015, la 3,30 lei + TVA pentru 1 mc de apă şi 2,59 lei + TVA pentru canalizare (preţurile iniţiale erau de 1,84 lei + TVA pentru 1 mc de apă şi 1,15 lei + TVA pentru canalizare).
Lucrările care se vor executa în Miercurea-Ciuc vizează extinderea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime de peste 2 km – din care 1,5 km se va construi până la rezervorul nou din Dealul Şumuleu – şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime ce însumează peste 3 km. În privinţa canalizării, se va crea o reţea nouă de peste 1 km, aproape 5 km de conducte noi, se va reabilita aproape 1 km din colectorul principal şi se vor construi 10 staţii de pompare de apă uzată noi.
În satul Şoimeni se va construi o reţea nouă de distribuţie a apei pe o lungime de 5 km şi se va extinde reţeaua de canalizare pe 887 metri. În Leliceni – Fitod se va crea o reţea nouă de canalizare ce însumează peste 11 km, fiind puse peste 2,5 km de conducte noi de refulare şi ridicându-se 6 staţii de pompare de apă uzată.
În final mai facem precizarea că în urma acestor lucrări, printre altele, se urmăreşte reducerea pierderilor de apă în reţea de la 44% la 14%, creşterea procentului populaţiei conectate la sistemul de alimentare cu apă de la 92% la 100% şi creşterea procentului de populaţie conectată la reţeaua de canalizare de la 62% la 99%.

Sursa: Informația Harghitei

Redactat de: Liviu Câmpean, 13.06.2013

 

Page 1 of 2