Unul dintre cele mai mari proiecte cu finanţare europeană (prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS Mediu) accesate în judeţul Harghita este gestionat de HarVíz şi presupune reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare şi de apă potabilă din oraşele Miercurea-Ciuc (inclusiv Şoimeni, Leliceni) şi Vlăhiţa, dar şi în localităţile Ciceu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti, Sândominic. Nu vom scrie despre datele acestui proiect, fiindu-vă cunoscute din numerele ziarului nostru apărute în ultimii ani. Vă spunem, însă, că în această săptămână, membri ai HarVíz, ai antreprenorilor care vor executa lucrările şi primari din localităţile participante în proiect s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe – a treia – de progres a proiectului. În cadrul şedinţei s-a prezentat stadiul proiectului şi au fost dezbătute problemele, tehnice ori instituţionale, care au apărut în derularea acestuia.
La finalul şedinţei, Moldován-Reinitz József, şeful Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP), spunea că proiectul avansează, iar la mijlocul acestei luni vor demara şi lucrările. „Proiectul avansează. Achiziţiile publice merg mai greoi, în schimb, unde am semnat contractele de lucrări, lucrurile intră în făgaşul normal şi antreprenorii pot să înceapă lucrările în timpul preconizat. Nu văd nici un impediment ca lucrările să nu pornească la mijlocul lunii iulie, respectiv la începutul lui august".
Totuşi, în derularea proiectului sunt şi câteva probleme care au apărut în localităţi din Ciucul de Sus şi în oraşul Vlăhiţa. Aceste probleme s-au ivit acolo unde au fost începute lucrări prin OG nr. 7 din 2006 şi care n-au fost terminate din cauza sistării finanţării. „În Vlăhiţa – spunea Moldován-Reinitz József – este mai grav, din cauza faptului că staţia de epurare care era prevăzută pentru modernizare şi extindere prin finanţarea pe OG nu s-a finalizat şi acea staţie trebuie să o extindem mai departe prin POS Mediu. Având în vedere că cele două lucrări ar trebui să se desfăşoare succesiv, în momentul de faţă există riscul ca ele să se aglomereze în timp (şi în spaţiu). Inginereşte vorbind, nu este o problemă atât de gravă, pentru că este vorba de abia 10% din lucrările neterminate, dar este mai mult problema autorizării acestor lucrări neterminate şi începerea celorlalte din POS, pentru că se pun probleme de finanţare, de dublă finanţare, iar primarul din Vlăhiţa se raportează, inclusiv, la Curtea de Conturi, căci sigur va fi verificat".
Numai în Miercurea-Ciuc, lucrările, preconizate să înceapă în această lună, vizează extinderea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime de peste 2 km – din care 1,5 km se vor construi până la rezervorul nou din Dealul Şumuleu – şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime ce însumează peste 3 km. În privinţa canalizării, se va crea o reţea nouă de peste 11 km, aproape 5 km de conducte noi de refulare, se va reabilita aproape 1 km din colectorul principal, se vor construi 10 noi staţii de pompare de apă uzată şi una existentă se va reabilita.


Sursa: Informația Harghitei

Redactat de: Liviu Câmpean, 05.07.2013