În această săptămână, Operatorul Regional de Apă şi Canalizare Harviz a semnat al treilea contract dintr-o serie totală de 8 care vizează investiţii de tratare, distribuire a apei potabile, colectarea şi epurarea apelor uzate în 5 aglomerări din judeţ – Miercurea-Ciuc, Siculeni-Ciceu, Mădăraş, Sândominic şi Vlăhiţa. Până acum, Harviz avea semnate contractele pentru două proiecte – lucrări la sursele de apă şi staţii de tratare ale municipiului Miercurea-Ciuc (valoarea proiectului este de peste 43 de milioane de lei, semnat pe 7 iunie, cu o durată de execuţie de 18 luni), respectiv reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată din Vlăhiţa (proiect semnat pe 23 mai, în valoare de peste 7 milioane de lei, cu o durată de execuţie de 18 luni).
Semnarea celui de al treilea contract – Reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră din localităţile Miercurea-Ciuc, Păuleni-Ciuc (Şoimeni), Leliceni (Fitod) – a avut loc într-un cadru festiv, la care au participat directorul Harviz, ing. Zólya László, şeful UIP Harviz, ing. Moldován József, preşedintele Consiliului de administraţie al societăţii ACI din Cluj-Napoca, firmă care a câştigat contractul de executare a lucrărilor, Ioan Aşchilean, precum şi alţi reprezentanţi ai firmei clujene.
Ioan Aşchilean spunea, cu ocazia semnării contractului, că va fi o lucrare complexă, care presupune inclusiv întreruperi de apă şi a circulaţiei, dar experienţa acumulată în urma lucrărilor similare din Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii va fi utilă ca totul să iasă bine şi neplăcerile cauzate locuitorilor să fie cât mai mici. De asemenea, acesta mai spunea că se va colabora şi cu Primăria municipiului, ţinându-se cont de programul de reabilitare a străzilor.
Firma ACI a mai avut lucrări în Miercurea-Ciuc, cea mai cunoscută dintre acestea fiind construirea bazinului de înot.

Date despre contract
Contractul semnat în această săptămână are o durată de execuţie de 21 de luni şi o valoare de peste 22,388 milioane de lei, fonduri care se vor distribui astfel: 12,982 milioane pentru lucrările din Miercurea-Ciuc; 8,075 milioane de lei pentru cele din Leliceni (satul Fitod); 1,322 milioane pentru lucrările ce se vor executa în satul Şimoneşti, din comuna Păuleni-Ciuc.
Contribuția proprie a localităților este de: 239.616 lei – Miercurea-Ciuc; 149.000 lei – Leliceni; 24.588 lei – Păuleni-Ciuc. Aceste contribuţii ale consiliilor locale reprezintă doar 1,8% din valoarea contractul, restul fiind asigurat din: fonduri europene, prin POS Mediu (77,7%); fonduri guvernamentale (12,9%) şi contribuţia proprie a Harviz (7,6%).
Această contribuţie proprie a Harviz-ului nu va rămâne fără impact asupra consumatorilor, Operatorul luându-şi obligaţia să majoreze serviciile, până în 2015, la 3,30 lei + TVA pentru 1 mc de apă şi 2,59 lei + TVA pentru canalizare (preţurile iniţiale erau de 1,84 lei + TVA pentru 1 mc de apă şi 1,15 lei + TVA pentru canalizare).
Lucrările care se vor executa în Miercurea-Ciuc vizează extinderea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime de peste 2 km – din care 1,5 km se va construi până la rezervorul nou din Dealul Şumuleu – şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime ce însumează peste 3 km. În privinţa canalizării, se va crea o reţea nouă de peste 1 km, aproape 5 km de conducte noi, se va reabilita aproape 1 km din colectorul principal şi se vor construi 10 staţii de pompare de apă uzată noi.
În satul Şoimeni se va construi o reţea nouă de distribuţie a apei pe o lungime de 5 km şi se va extinde reţeaua de canalizare pe 887 metri. În Leliceni – Fitod se va crea o reţea nouă de canalizare ce însumează peste 11 km, fiind puse peste 2,5 km de conducte noi de refulare şi ridicându-se 6 staţii de pompare de apă uzată.
În final mai facem precizarea că în urma acestor lucrări, printre altele, se urmăreşte reducerea pierderilor de apă în reţea de la 44% la 14%, creşterea procentului populaţiei conectate la sistemul de alimentare cu apă de la 92% la 100% şi creşterea procentului de populaţie conectată la reţeaua de canalizare de la 62% la 99%.

Sursa: Informația Harghitei

Redactat de: Liviu Câmpean, 13.06.2013