A csíkszeredai csapvíz minőségét vizsgálták meg mikrobiológiai szempontból a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának környezetmérnök szakos hallgatói. A múlt heti kivizsgálás a Biomérnöki Tanszék által indított Go Green nevű program keretében zajlott – tájékoztatott Máthé István egyetemi oktató, akinek felügyelete alatt zajlott a kutatás.

„Megvizsgáltuk a csíkszeredai csapvíz minőségét bakteriológiai szempontból múlt héten az egyetem mikrobiológiai laboratóriumában. Mind a nyolc vizsgált paraméter szempontjából a csapvíz teljesen megfelelt az ivóvizekre vonatkozó 2002/458-as törvény előírásainak” – fejtette ki dr. Máthé István, a környezetmérnök szak oktatója. Hozzátette, fontos megjegyezni, hogy a kutatás alapján betegség kialakulásához vezető mikrobacsoportok – mint például coliform baktériumok, fekális Enterococcus vagy kólibacilus – nem mutathatók ki a csíkszeredai csapvízben.
 
„A vizsgálattal egy időben a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság laboratóriumába is elvittük a csapvízmintát mikrobiológiai elemzésre, a származási hely megjelölése nélkül. Az ő eredményeik teljes összhangban voltak a saját méréseinkkel, azaz a csapvíz mikrobiológiai szempontból megfelelő” – részletezte Máthé István. Hozzá kell tenni, hogy a csíkszeredai csapvizet gyakran ellenőrzik a Harvíz Rt. és a közegészségügy laboratóriumaiban is. 

Korábbi eredmények

A Sapientia környezetmérnök szakos hallgatói a környezeti mikrobiológia tantárgy laborgyakorlatának keretében évente legalább egy-két alkalommal megvizsgálják a térség ivóvizeinek minőségét, illetve ihatóságát mikrobiológiai szempontból. Legutóbb március folyamán tíz Csík környéki, illetve közeli ásványvizet és egy forrásvizet vizsgáltak. A vizsgált forrásvizek: dugásfürdői forrás (Csíkdánfalva), csíksomlyói, csíktaplocai és zsögödi ásványvízforrások, Borsáros fürdői forrás (Csíkszentkirály), Lina-kanyari forrás, délői, szelterszi (Gellért szállónál) forrás, Nádasszéki forrás (Szeltersz, Vargyas-völgye), Lobogó-forrás (a szentegyházi kórház közelében) és a homoródi Lobogó-forrás. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy az ivóvizekre vonatkozó határértékek szerint a zsögödi, a taplocai, a csíksomlyói, a Borsáros- és a dugásfürdői forrás mikrobiológiai szempontból megfelelőnek bizonyult a vizsgált időpontban. A többi forrás esetében egy vagy több mikrobiológiai paraméter nem felelt meg a törvény által előírtaknak.

Csíki Hírlap, Molnár Rajmond | 2016.09.26